Het Relatie- en Scheidingsloket
In relaties wisselen fijne en minder fijne periodes elkaar vaak af. Dat is heel normaal. Maar soms ontstaat er blijvende spanning. Twijfel je over je relatie en weet je niet wat je moet doen? Gaan jullie uit elkaar en weet je niet wat je allemaal moet regelen? Bij het Relatie- en Scheidingsloket kun je terecht met al je vragen. We geven gratis advies en tips. Als het nodig is verwijzen we je naar het Relatiehuis of andere professionals.
Voor wie is het loket?
Het Relatie- en Scheidingsloket is er voor iedereen die vragen heeft of advies wil over relaties, scheiding of de gevolgen daarvan. Of je nu in een relatie zit en tegen uitdagingen aanloopt, er over nadenkt om uit elkaar te gaan of al gescheiden bent en hulp nodig hebt bij praktische of emotionele zaken: wij staan voor je klaar. Onze ondersteuning is gratis.
Je kunt bij het loket terecht:
- als je vaak ruzie hebt en je relatie wilt verbeteren.
- als je als ouders ondersteuning zoekt bij een scheiding en je wilt het goed regelen voor je kinderen.
- als je advies zoekt over je rechten en plichten tijdens of na een scheiding.
We kijken samen naar jouw specifieke situatie en helpen je verder op weg. Als het nodig verwijzen we je naar één van onze sociaal werker of naar specialisten zoals een mediator, gezinscoach of juridische expert. Als er meer specialistische hulp nodig is, zoals bijvoorbeeld een psycholoog., dan kunnen we je daarover adviseren. De huisarts kan je doorverwijzen.
Extra aandacht voor kinderen
Als er problemen zijn in een relatie of tijdens een scheiding, zijn er vaak ook zorgen over de kinderen. Kinderen voelen spanningen tussen ouders vaak aan, zelfs als deze niet uitgesproken worden. Dit kan invloed hebben op hun emoties, gedrag en schoolprestaties. Bij het Relatie- en Scheidingsloket besteden we daarom extra aandacht aan kinderen.
Als het nodig is verwijzen we door naar Het Relatiehuis van MWC. Hier begeleiden we ouders om samen te werken aan een stabiele en veilige omgeving voor hun kinderen, zowel tijdens als na de scheiding. Ook kunnen we kinderen zelf ondersteunen met gesprekken die hen helpen om hun gevoelens te begrijpen en te verwerken.
Waarom hulp zoeken?
We begrijpen dat relaties soms ingewikkeld kunnen zijn en dat het beëindigen ervan ingrijpend is voor iedereen. We bieden een veilige, laagdrempelige plek waar je terechtkunt met je zorgen en vragen. Samen werken we aan oplossingen die passen bij jouw situatie.
Afspraak maken
Het Relatie- en scheidingsloket is om de week op woensdagochtend open (oneven weken). Bel of mail ons om een afspraak te maken. Samen zorgen we ervoor dat je sterker verder kunt, wat je situatie ook is.
Het Relatiehuis
Het Relatiehuis is gespecialiseerd in relatieproblematiek. Bij problemen in de relatie met bijvoorbeeld je familieleden, je partner of je kinderen, kun je bij het Relatiehuis terecht.
Als het nodig is, wordt er meer specialistische hulp ingeschakeld. Hulp van de maatschappelijk werkers in het Relatiehuis kost niets, andere hulp na doorverwijzing kan wel geld kosten. Dit wordt altijd van te voren met jou afgestemd.
Waarvoor kun je terecht bij het Relatiehuis?
- Relatiegesprekken met ondersteuning van verschillende methodieken.
- Ondersteuning bij het opstellen van een ouderschapsplan.
- Overzicht bieden bij praktische vraagstukken.
- Hulp tijdens scheiding, zoals communicatietools voor jezelf en je ex-partner, ten behoeve van de kinderen.
- Hulp om kinderen te leren omgaan met de scheiding.
- Hulp op het gebied van samengestelde gezinnen.
Hulp voor gezinnen
In gezinnen kunnen er vragen of problemen ontstaan. Soms kan het voorkomen dat één van de gezinsleden bijvoorbeeld psychische klachten, een verstandelijke of lichamelijke beperking of financiële problemen heeft. Dit kan effect hebben op het gehele gezin. Het is dan belangrijk dat het hele gezin gezien wordt door ons en dat we samen werken aan een oplossing.
Wij kunnen helpen door bijvoorbeeld (kortdurende) ondersteuning te bieden thuis of in een andere omgeving, zoals bij ons op kantoor. Ook is het mogelijk om een intensief traject in te gaan met één van onze medewerkers. We kijken altijd wat het gezin nodig heeft en vooral ook wat de gezinsleden individueel nodig hebben om zich gezond en fit te voelen.
Meer informatie
Wil je weten wat Het Relatiehuis voor jou kan betekenen of wil je een afspraak maken? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.
Veel gestelde vragen
Hieronder vind je antwoorden op vragen die vaak gesteld worden. Kun je de informatie niet vinden of heb je een andere vraag? Bel of mail ons dan, we helpen je graag verder.
Wat moet ik regelen als ik wil scheiden?
Je moet juridische, financiële en praktische zaken regelen, zoals het verdelen van spullen, afspraken maken over de kinderen en alimentatie, en eventueel je pensioen verdelen. Ook moet je de scheiding officieel aanvragen bij de rechtbank via een advocaat.
Hoe kom ik aan een huis na de scheiding?
Als je samen een koophuis hebt, kan één van jullie het huis kopen en de ander uitkopen. Als dat niet kan, dan moet het huis verkocht worden. De hypotheekadviseur kan je vertellen wat voor jou financieel mogelijk is. Verkoop het huis pas als beide een andere woonplek hebben gevonden.
Huur je samen, dan kun je bespreken wie er blijft wonen of dat je beiden op zoek gaat naar een nieuwe woning. Het is belangrijk om je inschrijving voor sociale huur of urgentieaanvraag op tijd te regelen. De urgentieaanvraag loopt via Thuiskompas. Wij kunnen je helpen met de aanvraag. Of je in aanmerking komt voor urgentie beoordeelt Thuiskompas.
Moet ik een advocaat inschakelen om te scheiden?
Ja, een advocaat is verplicht om de scheiding officieel aan te vragen bij de rechtbank. Voor een goede en vreedzame scheiding kan een mediator ook een optie zijn. Een mediator helpt om samen afspraken te maken zonder dat je tegenover elkaar in de rechtbank staat.
Hoe zit het met alimentatie?
Er zijn twee soorten alimentatie: partneralimentatie en kinderalimentatie. Partneralimentatie is bedoeld om een ex-partner financieel te ondersteunen als er inkomensverschillen zijn. Kinderalimentatie is bedoeld voor de verzorging en opvoeding van de kinderen. De hoogte wordt berekend op basis van het inkomen en de kosten.
Wat gebeurt er met onze gezamenlijke schulden?
Bij een scheiding worden ook de schulden verdeeld. Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, zijn de schulden gezamenlijk. Bij huwelijkse voorwaarden hangt het af van de afspraken die je hebt gemaakt. Zorg ervoor dat je duidelijke afspraken maakt en deze vastlegt.
Hoe vertellen we het aan de kinderen?
Vertel kinderen samen wat er gaat gebeuren en benadruk dat het niet hun schuld is. Wees eerlijk, maar pas je uitleg aan hun leeftijd en begrip aan. Leg uit dat jullie allebei van hen blijven houden en probeer samen een co-ouderschapsplan op te stellen. Vertel ook de school van je kinderen dat je gaat scheiden. Villa Pinedo steunt kinderen in de soms moeilijke tijd rondom de scheiding van hun ouders.
Kan ik scheiden zonder dat mijn partner meewerkt?
Ja, het is mogelijk om te scheiden zonder instemming van je partner. De procedure kan in dat geval langer duren, omdat de rechtbank de zaak zal beoordelen. Het is belangrijk om in gesprek te blijven en een advocaat te raadplegen.
Hoe verdelen we de zorg voor onze kinderen?
Je kunt samen een ouderschapsplan opstellen, waarin staat hoe jullie de zorg verdelen. Denk hierbij aan omgangsregeling, vakanties, school en medische zorg. Het plan moet rekening houden met het belang van de kinderen en wordt vaak verplicht gesteld door de rechtbank. Het is ook belangrijk dat het ouderschapsplan geëvalueerd wordt.
Wat als mijn ex-partner zich niet aan de afspraken houdt?
Als je ex-partner zich niet aan de afspraken houdt, kun je juridische stappen ondernemen. Denk aan een verzoek tot handhaving via de rechtbank of hulp van een mediator om de afspraken opnieuw te bespreken.
Hoe kan ik mijn emoties verwerken tijdens een scheiding?
Een scheiding is emotioneel zwaar. Het is belangrijk om steun te zoeken bij familie, vrienden of een professional, zoals een coach of therapeut. Veel mensen vinden het ook fijn om deel te nemen aan gespreksgroepen voor lotgenoten. Zorg goed voor jezelf en gun jezelf tijd om alles te verwerken.
Sites met betrouwbare informatie
Hieronder vind je sites met betrouwbare informatie over relaties en scheiden.
Contact
Heb je hulp of ondersteuning nodig of heb je vragen? Bel of mail ons dan voor een afspraak.